Servas BeLux

Ethische Code voor Servas-leden (Juni 2023)

Voorwoord

Het doel van deze Ethische Code voor Servasleden is ervoor te zorgen dat de Servasleden de Visie, Missie, Waarden en Doelstelling van Servas begrijpen en onderschrijven, in overeenstemming met de Servas Internationale Statuten (2022).

Visie en Missie

Het doel van het netwerk is het creëren van voorwaarden voor de uitwisseling van ideeën, ervaringen en kennis die tolerantie en begrip tussen de mensen van de wereld bevorderen. We streven ernaar dit te doen op een manier die in overeenstemming is met onze principes en waarden.
De overkoepelende langetermijnvisie van Servas International is een vreedzamere wereld en de missie is om bij te dragen aan de vooruitgang naar dit doel.

Principes

De fundamentele principes van Servas International zijn het geloof in de waardigheid en de waarde van de mens, de gelijke rechten van alle mensen en de overtuiging dat respect en zorg voor het milieu de basis vormen voor een vreedzamere wereld.

Ethos en waarden

Wij geloven dat ons leven wordt verrijkt wanneer we elkaar ontmoeten, met elkaar omgaan, delen en van elkaar leren. Onze belangrijkste waarden zijn zorg voor mensen en de planeet.

Leden van Servas bevorderen vreedzaam samenleven door de waarden van

● Vriendschap gebaseerd op openheid, vertrouwen en respect.
● Gastvrijheid en vrijgevigheid, door reizen, hosting en andere gelegenheden om elkaar te ontmoeten.
● Diversiteit en inclusie die ver reikt over culturen, tradities en religies heen.
● Tolerantie voor elkaars opvattingen en respect voor culturele en religieuze tradities.
● Het koesteren van het milieu en het verminderen van onze impact op de aarde, door te recycleren en ‘licht’ te reizen.

Servas Ethische Verklaring voor alle leden en leiders

Als lid van Servas begrijp ik dat het doel van de organisatie is om vrede en begrip tussen mensen te bevorderen door mogelijkheden te bieden voor diepere, meer persoonlijke contacten tussen verschillende culturen. Ik zal mijn steentje bijdragen om dit doel te bevorderen tijdens mijn bezoeken en als gastheer/-vrouw voor Servas-bezoekers.

Alle Servasleden zijn gebonden aan en worden geacht akkoord te gaan met deze Ethische Code als een fundamentele vereiste voor lidmaatschap binnen Servas.

Servas Travellers and Servas Hosts

1. Tonen respect en tolerantie voor alle mensen en overtuigingen.
2. Respecteren de privacy van Servas-reizigers en gastheren tijdens Servas-bezoeken.
3. Reizen alleen met een geldige Letter of Introduction. (LOI)
4. Behandelen de persoonlijke gegevens van Servas-leden als vertrouwelijk en vragen toestemming om informatie over andere Servas-leden te gebruiken.
5. Gedragen zich integer tijdens hun werkzaamheden als functionaris, commissielid of in enige andere hoedanigheid bij Servas, en zodanig dat belangenverstrengeling tussen Servas en andere organisaties of bedrijven wordt vermeden.
6. Begrijpen dat, aangezien Servas vriendschappen tussen mensen met verschillende achtergronden aanmoedigt, er meningsverschillen kunnen ontstaan, zoals in elke andere relatie.

Dus, als er een conflict is ontstaan, gebruik dan transparantie en open en directe communicatie met de persoon; als dit het niet oplost, kan een moderator worden gebruikt, en als het nog steeds niet is opgelost, wordt de situatie doorverwezen naar de Conflict Resolutie Commissie (CRC) of een ander relevant orgaan dat door Servas International of nationale Servas-entiteit is aangewezen om dergelijke geschillen te behandelen.

Dit document is goedgekeurd door een Servas International online stemming (SI DV) in mei-juni 2023.